02.11.2018

Рідка акварель "Ecoline" від "Royal Talens" - що це?

Огляд рідкої акварелі Ecoline від Royal Talens

Акварель справа непроста. Хтось з нею дружить, а хтось категорично уникає, не розуміючи і не приймаючи цей матеріал. Акварель - улюбленець ілюстраторів, але при цьому широко використовується для скетч замальовок.


1.JPG


Що таке рідка акварель і як її застосувати для скетчінга? Саме про це поговоримо сьогодні, розглядаючи яскраві кольори нідерландських фарб Ecoline.

Що за «звір» рідка акварель?   

Насправді по своїй властивості вона нагадує кольорову туш або чорнило, які використовують для каліграфії, але має при цьому всі властивості акварелі. Відкриваєте баночку і вперед, можна сміливо починати малювати, коригуючи колір водою, як і для простої акварелі. Є багато виробників, найчастіше зустрічаються відгуки на Dr. Ph. Martin's, але купити їх онлайн у звичайних арт магазинах України трохи складніше, ніж Ecoline. 

Що ж нам обіцяє виробник фарби?

Еколайн представлений в  46 кольорах і два бонусних, які перекривають (золото і білий), в баночках зі скла з пластиковими кришечками об'ємом 30 ml. Це готова до використання рідка акварель, яку можна змішувати з іншими видами акварелі. Виробник радить тримати роботи в спеціальній папці, так як фарба не любить світла (між іншим всі акварельні роботи бажано тримати по далі від світла). Виробник так само пропонує супутні товари - піпетки, які в нашому випадку можна за копійки купити в аптеці і не витрачати зайві кошти. Так само на оф.сайті представлені готові набори і банки з великою кількістю фарби. Можна так само використовувати ці фарби для аерографа.

Що отримуємо у реальності? 

 
Як бачите баночка може стати проблемою. Зберігання цих фарб відразу зажадає від вас досить пристойну кількість простору і надійну коробку. 

Безымянный.png


Тут допомогла металева коробка від чаю, куди баночки ідеально помістилися. Один з її плюсів у тому, що вона не прозора = не пропускає світло + може бути симпатичною. Так що для зберігання проявляйте знову таки творчий підхід. Йдемо далі. Кольори - яскраві, можна домогтися дуже красивої прозорості. Є ряд чисто пастельних відтінків.


4.jpg


5.jpg


Найвигідніше звичайно купувати відразу яскраві, базові відтінки і змішувати їх. Змішуються в принципі непогано, як між собою, так і зі звичайною аквереллю. На фото видно, що деякі відтінки близькі, з мінімальною різницею. 

Пастельні відтінки не стануть яскравішими, якщо будете їх нашаровувати. З нашаруванням тут у цілому виникають проблеми. При попаданні води на вже висохлий шар фарби, дуже часто з'являються плями, якщо проводити пензлем, то можна взагалі зробити білу пляму. Так що це один з недоліків, але і до цього нюансу можна пристосуватися.


6.jpg


У колірному ряді Ecoline є різні відтінки сірого, придивіться до них, так як їх можна вигідно використовувати у своїх замальовках.


7.jpg


Стосовно скетчінгу, то тут ви можете завершувати цією аквареллю свої замальовки вдома. Думаю ви вже зрозуміли, що без піпетки діла не буде. Щоб добути фарбу використовуємо саме її. Чому не пензлем у банку? Все таки це буде свого роду страховка, щоб один колір не потрапив у інший, вимити фарбу, як у звичайній акварелі не вийде.


8.jpg


Піпетка теж надає свої варіанти. Ви можете використовувати палітру, краще фарфорову або металеву (забудьте про пластик!), можете купити невеликі ємності, які часто використовують візажисти або використовувати кришечку. Кришечка виявляється помічниця, де завжди є кілька крапель фарби. Якщо фарба у вас засохла на палітрі, то можете легко розбавити її знову водою.


9.jpg


Далі ще веселіше. Не знаєте навіщо ці банки для скетчінгу? Беремо на замітку невелику хитрість, яка знайома багатьом скетчерам. Беремо усіма улюблені water brush (пензель з резервуаром), набираємо воду і додаємо потрібну кількість рідкої акварелі. Для цього можна завести відразу кілька пензликів, вибрати базові кольори (сірий, зелений, блакитний, ніжно рожевий або персиковий - для архітектурних замальовок або інші кольори в залежності від ваших скетч-планів). Краще декілька пензлів, ніж цілу коробку фарб, особливо, якщо планується небагато замальовок. Можна додатково накапати трохи фарби в порожні баночки з пластику, невеликого розміру - легко носити + можна в будь-який момент додати кольору в пензлику.


10.jpg


Прочитавши відгуки інших користувачів додамо, що є часті скарги на те, що колір втрачається, а іноді змінюється. Тому оригінали робіт, зокрема ілюстративні, краще сканувати і робити постери, а не вішати оригінал на стіну. Витрата фарби не велика, це трохи виправдовує ціну за 1 баночку. В онлайн магазинах ціна варіюється від 65-100 грн. (Орієнтуємося на 3 $).