02.11.2018

Випробовуємо різними техніками живопису скетчбук "ROSA TALENT".

І знову настав час для випробувань і тестів. На цей раз від інтернет-магазину і виробника художніх матеріалів "Rosa" до мене приїхав cкетчбук Rosa Talent формату А5.

Скетчбук порадував з самого початку: тверда обкладинка, приємна фактура обкладинки "льон", м'який темно-сірий колір. Добре і надійно влаштувався в руках :) При цьому відбитків пальців на обкладинці не залишається, а колір швидше за все приховає всі майбутні помарки і подряпини. Влаштовувати бідному симпатичному блокноту креш-тест у мене рука не піднялася. Але по відчуттях - буде жити довго.

1.jpg

Усередині cкетчбука заховалася крапелька експресії і авантюризму - червоний форзац з безліччю мальованих творчих штук і така ж червона закладка. Мені сподобалося. Тому що cкетчбук (або ексізнік, або блокнот для нарисів, називайте як хочете) - це в першу чергу місце для ідей, експериментів, проб і помилок. Він і повинен бути трішки бунтарським, підштовхувати автора до сміливих пригод. 

Блокнот можна і потрібно підписати на початку, під закликом зробити щось дивовижне :) 

Особисто я пропоную ще й дату ставити. Я нещовно закінчила один блокнотик для начерків і чорнових ідей, насилу пригадала, коли він приблизно був початий і тепер знаю як змінювалися мої навички та думки за ці два роки.

2.jpg

А тим, хто трохи злякався або забув, навіщо йому cкетчбук, - трохи теорії в картинках по штриховках, плановості, перспективі, світлу і тіні. Думаю, що початківцям-художникам це буде корисно. І завжди під рукою, щоб звіритися.

3.jpg

Я розцінюю cкетчбук в першу чергу, як інструмент, який носиш з собою, щоб робити начерки наживо, схоплювати якісь цікаві моменти, або щоб фіксувати ідеї, опрацьовувати варіанти і ескізи. Тому тестування блокнота відбувалося в польових, сильно польових і трохи польових умовах :)

Спочатку він супроводжував мене в торговий центр. Олівець легко йшов по паперу - не прослизав, але і не дряпав. Поки що не розмазується (я часто малюю олівцем і сумно, коли малюнки розмазуються від того, що блокнот носиться в сумці).

Механічний олівець 0.5 2B:

4.jpg

Наступного разу блокнот став компаньйоном на велопрогулянці в передвесняний ліс. Спочатку коричневий лінер, а потім акварель. Я не шкодувала води (наскільки можна розливати воду за допомогою пензля) і результат чесно кажучи здивував і порадував. По-перше акварель не перейшла на іншу сторону листа, по-друге - пігмент не йшов в папір миттєво, як це було в інших блокнотах. Можна було змішувати прямо на аркуші, розмивати колір, розтягувати краплю фарби і робити лесирування. Відмивати акварель думаю не вийде, тому що папір занадто тонкий. І безкарно довго мучити папір пензлем - теж. Але як для начерків аквареллю - набагато краще, ніж я очікувала.

Папір не сильно веде від води. З'являється така мила, робоча хвилястість аркушів в блокноті. Хіба що не дуже добре впливає на сканування сторінок (думаю це помітно)

Лінер Faber-Castell Dark Sepia, акварель Сонет и пензель:

5.jpg

А ось і зворотня сторона листа з деревом - не видно ні лінера, ні акварелі. Якби не хвилястість, то складно було б припустити, що на тому боці щось активно малювалося.
 
Ботанічний сад. Період цвітіння азалій. Спекотно, божевільна кількість людей прямо біля ліктів.
Зручно, що скетчбук в твердій палітурці. Вдавалося малювати не маючи під блокнотом опори, притримуючи ще й коробочку з фарбами. Особисто мені цілком підходить така книжкова орієнтація. Знаю, що є любителі робити малюнки на весь розворот в блокнотах з альбомною орієнтацією, але мені для малювання не маючи під блокнотом опори і на колінах краще книжкова.
Отже, папір витримав малювання аквареллю з двох сторін з досить великою кількістю води.

Лінер Faber-Castell Dark Sepia, акварель Сонет и пензель:

6.jpg


Теж в ботанічному саду.

Лінер Uni-Pin + маркери Promarker:

7.jpg

Маркери звичайно пройшли наскрізь :) Якби сталося інакше, я була б напевно вже не здивована, а глибоко шокована. На наступному листку слідів не залишилося, але якщо інтенсивно малювати маркерами, то треба підкладати папір.

На папір маркери лягають добре, яскраво і гладенько.

8.jpg

Ще був не дуже вдалий експеримент з використанням туші (Darwi Ink). Тонке перо трохи дряпає папір при перехресному штрихуванні і залишає в місцях подряпин слабкі сліди туші на звороті. А якщо заливати якийсь елемент, то туш і зовсім проходить крізь папір.
При цьому звичайна чорнильна ручка спокійно і легко малює, не просочуючи лист чорнилом (зворотня сторона сторінки  залишається чистою).
Я вважаю, що можна знайти вихід з цієї ситуації - підібрати перо товстіше або спробувати інші види туші. Як варіант - використовувати чорнильну ручку.

Висновок.
Скетчбук підходить для різних матеріалів: олівців і вугілля, лінерів і ручок, акварелі. Обережно можна малювати маркерами.
Завдяки твердій палітурці, блокнотом зручно користуватися на вулиці, стоячи, коли немає під рукою столу і стільця. Матеріал палітурки довговічний і не слизький.

Для мене Rosa Talent - ідеальний скетчбук і супутник в творчих пошуках :)

Автор: drakonjak
Джерело: http://drakonjak.livejournal.com/75024.html