Вітражний розпис тарілки

Вітражний розпис тарілки

1.jpeg


У техніці вітражного розпису (розпису по склу спеціальними вітражними фарбами) можна прикрашати і перетворювати не тільки плоскі скляні поверхні.

Можна і потрібно розписувати практично будь-яку скляну поверхню. Це може бути різноманітний посуд, предмети інтер'єру.

Завдання цього майстер-класу: показати, як можна розписати скляну тарілку, яка має нерівну поверхню. Тобто по ходу розповіді будуть вирішуватися завдання:

- як не дати фарбі витекти за межі намальованих контурів (ліній);

- як утримати фарбу на похилій поверхні.

На фото не дуже видно, але обрана мною тарілка не абсолютно плоска, вона має поглиблення в центральній частині.


2.jpeg


3.jpeg


Щоб приступити до роботи, підготуйте інструменти і матеріали:

- Папір і олівець, щоб намалювати малюнок. Або готове роздруковане зображення.

- Скляна тарілка. Діаметр будь-який за бажанням.

- Контур акриловий. Колір: чорний перламутровий.

- Вітражні фарби на органічній або водній основі. Квітів краще брати якомога більше, щоб був простір для творчості.

- Пензлик або дерев'яна паличка для поширення фарби по склу.

- Спирт або ацетон.

- Гумові рукавиці.

- Двосторонній скотч.

Тарілка прозора, тому трафарет приклеюємо на зворотний бік тарілки за допомогою двостороннього скотча. Зверніть увагу, що тарілка кругла, а трафарет я намалювала на аркуші формату А4, краї малюнка не домальовані. Їх можна буде промальовувати самостійно, продовживши малюнок.


4.jpeg


Тепер приступаємо до самої трудомісткої частини - обводимо малюнок (всі лінії) акриловим контуром. Я тисну на тюбик з контуром (акриловою фарбою) дуже слабо, щоб фарба витікала рівномірно. Тоді лінії будуть однаковими по товщині. За рахунок цього малюнок виглядає акуратним.


5.jpeg


Я написала про те, що мені попалася тарілка дрібна, але з поглибленням (бортиками) в центрі, а не абсолютно плоска. Це створює певні труднощі при малюванні контуром, так як тарілку доводиться трохи нахиляти, щоб нанести контур. Щоб квіти вийшли живими, малюйте якомога більше ліній і секторів.


6.jpeg


Обводимо по лініях зображення птахів. Промальовуємо пір'я, гілки. Коли не обведених ліній не залишилося, трафарет можна відклеїти.


7.jpeg


8.jpeg


Не поспішайте хапатися за вітражні фарби. Нехай контури остаточно висохнуть. Можна допомогти контуру висохнути за допомогою нагріву гарячим повітрям (феном). Я вважаю за краще сушити контури природним шляхом.

Я почала з найскладніших ділянок: це гілки. Вони дуже вузькі, але фарбувати їх потрібно обов'язково. Беремо коричневу фарбу і зафарбовуємо всі ділянки - гілочки. Це допоможе ідентифікувати малюнок і не заплутатися, що і яким кольором далі розфарбовувати. Наносимо фарбу за допомогою дуже тонкого пензлика або дерев'яної шпажки.


9.jpeg


Для квітів (троянди або півонії, кому як більше подобається) я вибрала кілька фарб, близьких за колірною гамою: бузковий, червоний, фіолетовий, ожиновий. Жовтий колір фарби - для акценту на серцевині квітки. У випадку з нерівними поверхнями краще використовувати фарби на водній основі. Вони більш густі і не такі поточні, як органічні вітражні фарби.

Частина малюнка знаходиться на вертикальній поверхні (вигин тарілки), тому фарба може потекти вниз і залити весь малюнок. Тому фарбу наносити потрібно зовсім маленькими крапочками.


10.jpeg


11.jpeg


12.jpeg


Одна квітка готова, переходимо до іншої, а потім і до третьої квітки. Спочатку розмальовуємо бажані сектори одним кольором, потім другим, третім і так далі.


13.jpeg


14.jpeg


15.jpeg


Птахи, як і квіти, нехай будуть яскравими. Нам знадобляться фарби синього, блакитного і жовтого кольору. Жовтим зафарбовуємо голови. А все тіло: це плавні переходи від синього кольору до блакитного.


16.jpeg


17.jpeg


18.jpeg


Залишилося розфарбувати листя, щоб додати малюнку свіжість і закінченість. На фото видно, що листя якраз намальовані на вигині тарілки, і вся фарба накопичується в нижній частині квітки. Головне, щоб фарба не перетікала за кордони контуру. Цього можна домогтися, якщо малювати товщий контур на згинах тарілки.


19.jpeg


А ось і готова тарілка: літня, яскрава і позитивна.


20.jpeg

Источник: https ://www .livemaster.ru/topic/1875937- vitrazhnaya-rospis-tarelki-azy-raboty-s-nerovnoj-poverhnosty

111

Назад до розділу