Панно "Піони Прованс"

Панно "Піони Прованс"


Сьогодні ми розпишемо шовкове панно у стилі прованс в техніці холодного батіку.Для стилю прованс характерні рослинні мотиви, рожева, м'ятна, лавандова кольорові гами. Доповнимо панно відповідною рамкою шеббі шик.


1.jpg


Для роботи нам знадобиться: 

- фарби для батіку по шовку Marabu різних кольорів;

- натуральний атласний шовк для розпису;

- підрамник;

- пензлі круглі білка №10, синтетика японська №5.


Я використовую синтетику під білку №14 для заливки фонових ділянок панно і №10 для більш дрібних деталей розпису, але ці пензлі важко знайти в магазинах.

- резерв безколірний;

- скляна трубочка для резерву;

- баночка з водою, тарілочка для розведення фарб і ганчірочка, бажано х/б;

- кнопки;

- фен для просушки етапів роботи.


2.jpg


Хід роботи:

1 етап - натягуємо за допомогою кнопок або меблевого степлера шовк на підрамник, щоб тканина була як барабанчик і не провисала. Далі, по периметру обводимо тканину резервом вздовж підрамника, щоб барвник не затікав на підрамник. Дерево сохне довго і якщо не обмежити робочу область, то можуть утворитися потьоки з країв панно.


3.jpg


2 етап - створення малюнка, композиційно розміщуємо три піони і два бутона на картинній площині таким чином, щоб не було відчуття тісноти і в той же час не було занадто багато порожнього простору. Спочатку малюємо піони олівцем на папері, а потім обводимо їх чорним маркером, щоб потім малюнок підкласти під тканину.       


4.jpg


Якщо ви не малюєте самостійно, то можна просто роздрукувати малюнок потрібного розміру на принтері.

Порада! Рекомендую в будь-якому випадку запастися прозорою плівкою, щоб покласти її між малюнком і тканиною. Це робиться для того, щоб не забруднити тканину із зворотнього боку і, щоб при нанесенні резерву на тканині не залишилося чорних відбитків.


5.jpg


Як зробити таку плівку: візьміть кілька прозорих файлів, розкрийте їх навпіл, щоб вийшов розмір 30 на 40 см і склейте їх скотчем для отримання потрібного формату. У мене панно розміром 60 на 70 см.

3 етап - створюємо легкий абстрактний вологий фон під наші майбутні квіточки. Для початку змочуємо всю тканину водою за допомогою пензля, а потім плямами наносимо легкі пастельні відтінки різних кольорів, а також робимо невеликий набризг.   


6.jpg


7.jpg


4 етап - коли фон готовий, то можна підкласти наш малюнок під тканину і обвести по периметру квіти, поки не розділяючи окремих пелюсток. Далі знову змочуємо фон і затемнюємо тими ж відтінками, що і на третьому етапі, виявляючи тим самим наші квіточки.


8.jpg


Для стилю прованс характерна легка пастельна колірна гамма, тому намагаємося, щоб колір не був темним.


9.jpg


Фон можна трохи посолити, щоб вийшла невелика фактура, це надає легкості оточенню квітів.


10.jpg


Підсушуємо феном і ось що ми отримуємо на даному етапі.


11.jpg


5 етап - змочуємо самі квіточки і трошки затемнюємо їх рожевим кольором з боку тіні.


12.jpg


6 етап - підкладаємо малюнок під тканину і резервом обводимо всі пелюстки всередині силуету квітів.


13.jpg


14.jpg


7 етап - так само, як і квіти, силуетом обводимо листя, не розділяючи його на прожилки, і заливаємо легким м'ятним кольором.


15.jpg


8 етап - приступаємо до розпису пелюсток піонів.  

Щоб зробити розтяжку кольору в межах однієї пелюстки - спочатку змочуємо водою край пелюстки, який буде світлим, а потім продовжуємо заливку кольором. Трошки розтушовуємо пензлем перехід від темної до світлої областей, і отримуємо розтяжку. Аналогічним чином розписуються всі пелюстки.


16.jpg


17.jpg


18.jpg


З листям чинимо так само. Спочатку розділяємо резервом все листя і прожилки, а потім розтяжкою затемнюємо області, де нам це необхідно.


19.jpg


20.jpg


Ось, мабуть, і все. Вся складність роботи полягає у відпрацюванні розтяжки, але коли Ви розпишете хоча б один піон, то для Вас ця робота не здасться важкою.


21.jpg


Далі барвник на тканині закріплюється прогладжуванням праскою протягом 5 хвилин. Роботу слід випрати, щоб видалити плями солі, а потім оформляється на двп і вставляється в білу рамку з потертостями, які підходять під стиль прованс. Оформленню батіка на двп буде присвячена окрема стаття. 


22.jpg


Джерело: http:/ /shch -art.ru/blog/master-klass-batik-panno.html

111

Назад до розділу