19.04.2019
Гостьова публікація від Хайді Бертіам

Починаємо працювати з маркерами "Copic": посібник для новачка

Починаємо працювати з маркерами "Copic": посібник для новачка | Гостьова публікація від Хайді Бертіам
Маркери "Copic" використовуються професіоналами для графічного дизайну, архітектури, паперу, образотворчого мистецтва, дудлінгу, ілюстрації, манги та багато іншого. Багато хто вважає, що це найкращі в світі спиртовими маркерами, і вони є дуже популярним вибором для роботи з дорослими розмальовками.

У цьому пості блогу ви дізнаєтеся основні характеристики маркерів "Copic", як зрозуміти систему їх кольорів і як вирішити, чи є маркери "Copic" правильними вибором саме для Вас.

Початок роботи з маркерами "Copic"

Коли я вперше всерйоз захопилася розфарбовками, я спробувала розфарбовувати олівцями... І дізналася, що мені подобається працювати над великими малюнками, і дуже дратувалася, оскільки і моя рука та зап'ястя страшенно боліли. Потім я спробувала маркери: Crayola, Stabilo, Sharpie, і т.д. та відчула, наскільки приємніше мені працювати маркерами на спиртовій основі, вони навіть кращі за маркери на водній основі.

Що в кінцевому результаті привело мене до маркерів "Copic", «дорогих», але й таких, що обирають професійні художники у всьому світі.

У цьому посібнику для початківців, що хочуть творити за допомогою маркерів "Copic", я ознайомлю вас з характеристиками маркерів "Copic", з їх різновидами і чому ці популярні маркери коштують так багато (але вартують своєї ціни); так що ви зможете вирішити для себе, чи хочете випробувати їх на ділі.

Починаємо працювати з маркерами "Copic" - дізнайтеся про різні типи маркерів "Copic" і як вибрати правильні кольори для змішування.

1.jpg

По-перше, хотілося б відзначити, що маркер "Copic", як і будь-який інший інструмент для розфарбовування - це інструмент, який використовується для створення того, що робить вас щасливими. Ви не обов'язково повинні бути художником або професіоналом, щоб виправдати таку покупку. Якщо ви придбаєте молоток, то можете побудувати будиночок для птахів, або ж справжній палац, який коштуватиме мільйон доларів, молоток - це просто інструмент. Те ж саме з матеріалами, які ви обираєте для розфарбовування. Те, що ви вирішите створити за допомогою цього інструменту, залежить тільки від вас, і байдуже на думки інших.

Тепер давайте почнемо і ознайомимося із основними характеристиками маркерів "Copic".

Які різновиди маркерів "Copic" існують?

2.jpg

Маркери "Copic" представлені 4 лінійками:

  • "Copic Ciao"
  • "Copic Sketch"
  • "Copic Wide"
  • "Copic Classic"

Незалежно від того, який тип ви купуєте, кольори однакові для всіх серій. У моїй колекції є маркери "Ciao" та "Copic Sketch". Отже, якщо ви купуєте маркер "Ciao BV08", вам вже не буде потрібен "Sketch BV08", тому що він має ідентичний колір, просто інший стиль самого маркера.

Маркери "Copic Ciao"

Маркери "Ciao" (вимовляється в італійській манері) круглої форми, один кінчик як у пензля, інший - у формі долото, отвори в ковпачках, назву і номер, вказані на корпусі, і можуть бути дозаправленим до 15 разів з однієї пляшечки чорнил (про це трохи більше поговоримо згодом).

3.jpg

Зазвичай ви можете знайти їх у відділі скрапбукінгу магазинів з художніми матеріалами, упаковані в набори від 6 до 72 маркерів в кожному. Ви також можете знайти різні набори "Ciao" безпосередньо на сайті "Copic" і на "Amazon".

Маркери "Copic Ciao" мають 180 кольорів.

Це чудовий вибір для початківців і є економним способом зрозуміти, чи подобається вам користуватися маркерами "Copic". Вони вважаються маркерами для дітей в Японії, де "Copic" виробляються, тому якщо хтось проковтнув ковпачок і він застряг у горлі дитини, вона може дихати завдяки отворам. Безпека - в першу чергу!

Маркери "Copic Sketch"

Маркери "Sketch" мають овальну форму, один кінчик як у пензля, інший - у формі долото, ім'я та номер, вказані на ковпачку, і можуть бути дозаправленим до 12 разів з однієї пляшечки чорнил. Ви також можете придбати інші варіації верхівок маркера, якщо вам не підходять описані вище.

4.jpg

Вони, як правило, знаходяться у мистецьких відділах магазинів, і можуть бути куплені як поштучно, так і в наборах від 3 до 72 маркерів. Ви також можете знайти різні набори маркерів "Copic Sketch" безпосередньо на веб-сайті "Copic" та на "Amazon".

"Copic Sketch" мають найширшу палітру кольорів - 358.

Ви також можете використовувати маркер "Sketch" з повітряним компресором як аерограф - я особисто це практикувала, і хоча не надто захопилася, приємно знати: якщо коли-небудь захочу помалювати в такій техніці, я легко можу використовувати мої маркери "Copic".

Маркери "Copic Wide"

"Copic Wide" - це короткі, маленькі маркери пласкої форми, які мають один, дуже широкий наконечник у формі долото, і можуть бути дозаправленими 7 разів з однієї пляшки чорнил.

5.jpg

Ви можете купити їх у наборах по 12 штук, щоб отримати всі 36 кольорів. Ви можете знайти маркери "Copic Wide" на веб-сайті "Copic" та на "Amazon".

Маркери "Copic Classic"

Оригінальні або класичні маркери були першими маркерами "Copic", котрі були випущені, і доступні вони до сьогодні. Мають квадратну форму, один стержень у формі долото, а інший - з досить тонким пером; можуть бути дозаправлені 9 разів з однієї пляшки з різними чорнилами.

6.jpg

Доступні 214 кольорів - не так багато, як у маркерах "Sketch", але для "Copic Classic" існують 9 різних типів пер, тому, якщо ви хочете змінювати товщину маркера, то це варіант саме для вас.

Вони, як правило, знаходяться у мистецьких відділах магазинів, і можуть бути куплені як поштучно, так і в наборах від 12 до 72 маркерів. Ви також можете знайти різні набори "Copic Classic" на веб-сайті "Copic" і на "Amazon".

Чому "Copic" коштують так дорого?

Тепер я хотіла б ознайомити вас з особливостями маркерів "Copic", котрі допоможуть відповісти на поширене запитання "Чому ці маркери настільки дорогі?"

7.jpg

1. Кожен маркер "Copic" перевіряється на якість

(Це те, про що я взагалі не замислювалася, поки один з моїх вчителів не акцентував на цьому уваги).

Чорнила "Copic" завжди будуть одного кольору... Завжди.

Якщо ви купуєте маркер "R27 Copic" сьогодні, а наступного разу придбаєте його за рік, то новий маркер буде точно такого ж кольору. В цьому є логіка, егеж? Але проблема в тому, що це часто не стосується інших брендів. У більшості випадків причина в змішуванні чорнила цілими партіями, кольори одного року можуть бути трохи іншими у наступному; якщо немає чіткого контролю, як це відбувається з маркерами "Copic".

Кожен маркер "Copic" багаторазово перевіряється вручну на загальну якість і консистенцію кольору перед виходом з заводу в Японії. За останні два з половиною роки я купила понад 200 цих маркерів і ніколи не отримувала бракованого чи такого, що не відповідав моїм очікуванням.

Перший "Copic Classic" вийшов у 1987, вони працюють на ринку протягом тривалого часу. Хтось з моїх знайомих пригадував, що буквально закохався в маркери якоїсь з фірм, а потім ця компанія вийшла з бізнесу, і вона більше не могла їх купити. 

Малоймовірно, що це станеться з "Copic", оскільки вони все ще надзвичайно популярні і добре зарекомендували себе в професійних мистецьких колах.

2. Маркери "Copic" створені на спиртовій основі

Це означає декілька речей для колористів...

Використання "Copic" не пошкодить ваш папір, як це буває з маркерами на водній основі. Ви можете знову і знову наносити нові шари маркерами "Copic", ніби кольоровими олівцями.

Маркери "Copic" поєднуються між собою дійсно добре, і в розумінні "змішування" я маю на увазі, що чорнила на папір лягають гладко, цілісно. Це означає, що ви можете уникнути тих світлих і темних смуг, які утворюються при роботі з маркерами на водній основі.

Маркери "Copic" не будуть висихати, коли не використовуються, якщо обидві кришки будуть закритими правильно, герметично. Вони мають гарантований трирічний термін зберігання.

У порівнянні з іншими маркерами на основі спирту або олії, "Copic" мають дуже слабкий запах. Так, якщо піднесете його до самого носа, ви відчуєте спиртовий аромат. Але на відміну від "Sharpies" або "Winsor & Newtons", "Copic" не викликають у мене головного болю від випарів, коли використовую їх протягом години.

3. Маркери "Copic" є багаторазовими і "репродуктивними".

Раніше я згадувала, скільки разів кожен маркер "Copic" можна поновлювати з однієї пляшки чорнил "Various Ink", так "Copic" назвали свої дозаправки. Це означає, що коли ви купуєте маркер "Copic", ви, по суті, купуєте довговічний інструмент, який будете заповнювати чорнилом тоді, коли той висихатиме.

Наприклад, ви можете отримати один маркер "Sketch" в середньому за $7. А пляшечка "Various Ink" обійдеться приблизно в $5. Маркер "Sketch" можна поновлювати до 12 разів. Таким чином, за $12 ви тільки що купили еквівалент 13 маркерів будь-якої іншої марки.

Звичайно, для того, щоб отримати таку вигоду, ви повинні часто використовувати ваші "Copic", але яка ж це економія!

Крім того, пам'ятаєте слово, яке я використала вище, «репродуктивні»? Справа в тому, що, наприклад, при пошкодженні пера маркера "Copic", ви можете його замінити. Ви навіть можете змінити вістря з різних маркерів, якщо вам не подобається товар у звичайній комплектації. Наскільки це круто?!

Наприклад, класичний маркер включає дев'ять варіантів пер: пензель, стандартне тонке, стандартне широке, напівшироке, м'яке широке, супертонке, кругле, каліграфічне / 3 мм, каліграфічне 5 мм.

"Copic Sketch" включають в себе чотири опції: суперпензель, середнє, тонке і середнє кругле.

8.jpg

Система кольорів "Copic"

Що таке система кольорів "Copic"? Кожен маркер "Copic" позначений літерами і двома цифрами. Ось, що вони означають.

Букви позначають сімейство кольорів маркера "Copic":


9.jpg

Далі у вас є цифри, які вказуються після літер, таких як, наприклад, BV17. 

Вказані вони як два окремих числа, тобто читаються як "один, сім", а не "сімнадцять".

Перше число, 1 у нашому прикладі BV17, є номером насиченості.

Воно означає насиченість чорнила - яким воно є, яскравим або тьмяним. Діапазон від 0 до 9, де 0 - дуже насичений/яскравий /немає домішків сірого взагалі, і 9 - дуже блідий/"нудний"/змішано багато сірого.

Цифра насиченості "Copic" | Розуміння системи кольорів "Copic"

10.jpg

Друге число - 7 у нашому прикладі BV17 - номер яскравості.

Вона являє собою значення кольору: яким він є - світлим або темним. Діапазон від 0 до 9, де 0 - дуже світлий і 9 - дуже темний.

11.jpg

Цифра яскравості "Copic" | Розуміння системи кольорів "Copic"

Нижче наведено кілька зразків кольорів в одному сімействі кольорів, щоб ви могли бачити, як це працює:

12.png

Ви можете запам'ятати принцип системи кольорів "Copic" і використовувати її, або ж ні. Ви можете просто зробити зразки кольорів на папері, вибрати їх саме таким чином і ніколи не думати про ці цифри знову. Ви також можете скористатися цими номерами, щоб підібрати маркери, які легко зливаються між собою або переконатися, що ваші тіні є темнішими, аніж кольори основних елементів. Все, що забажаєте - адже це ваша творчість.

Ви можете скористатися номером яскравості, щоб вибрати найкращі хайлайти, середні тони та тіні для вашої роботи.

Щоб полегшити змішування кольорів, спробуйте вибрати їх з аналогічним номером насиченості / яскравості. Такі кольори буде легше поєднувати і це вимагатиме меншої кількості шарів.

Веб-сайт "Copic" рекомендує залишатися в межах двох-трьох цифр між кольорами. 

Але, на мій погляд, якщо ви працюєте з маркерами "Copic" достатньо багато, то можете в значній мірі поєднати будь-який колір іншим.

Ви можете завантажити повну копію кольорової діаграми (на фото нижче) або колесо кольорів "Copic" з сайту Copicmarker.com.

12.jpg

Як використовувати безбарвний блендер "Copic"

(або "Чарівна гумка")

13.jpg

Безбарвний блендер "Copic" має число 0 і включений в деякі набори. Якщо ви придбаєте маркери "Copic", візьміть собі і безбарвний блендер. Це "Чарівна гумка" для маркерів. Серйозно.

Ви можете використовувати безбарвний блендер "Copic" для...

Стирання помилки або очистки країв.

Додавання хайлайтів.

Додавання візерунки та текстури.

Змішування від будь-якого кольору до білого.

Змочування паперу перед фарбуванням (щоб створити "гладкіший" колір)

Ось ви працюєте над новим малюнком і... ой! вийшли трохи за межі ліній. 

Використайте безбарвний блендер, щоб усунути або розбавити це чорнило (навіть якщо воно висохло ще два дні тому).

Безбарвний блендер можна використовувати для створення світлих тонів чи візерунків, або для багатьох інших цікавих ефектів, оскільки, на відміну від його назви, він насправді не так змішується, як виштовхує чорнило зі свого шляху. Відповідно, будь-який колір, в такому випадку стає світлішим. Якщо ви заберете все чорнило, то повернетеся до білого паперу.

Це підводить нас до наступної теми...

Чи варто вам обирати маркери Copic?

Тепер, коли ми розглянули різні типи маркерів "Copic", чому вони стільки коштують, як працює система кольорів "Copic", як вибирати кольори і який папір використовувати, лише вам вирішувати, чи є вони хорошими маркерами саме для вас і чи варто випробувати їх. Маркери "Copic" - це високоякісні спиртові маркери, тому вони є цікавою інвестицією і, безумовно, варто розглядати їх як інструмент для дорослих розфарбовок.

Я сподіваюся, що ця стаття допоможе вам зрозуміти трохи більше про маркери "Copic", в чому їхня специфіка, і, можливо, випробувати їх. Дякую за увагу.


Джерело: https ://sarahrenaeclark.com/getting-started-copic-markers-beginners-guide/