13.10.2020
Дізнайтеся, як захистити фарбу від сильних холодів.

Художники покладаються на свої фарби, і про ці цінні туби важливо постійно дбати. І якщо олія може сприймати більше коливання температури, в акрилу, на жаль, характеристики трохи інші.

Якщо ви працюєте з акриловими фарбами, вам потрібно буде звернути увагу на температуру, в якій вони зберігаються. Багато акрилів стануть непридатними, якщо кілька разів будуть замерзати і танути. Найкраще зберігати їх у тому місці, де вам самим було б комфортно жити. :)

Наскільки чутливими є акрилові фарби?
Важливо пам’ятати, що акрилові фарби - це пігменти на водній основі, що робить їх схильними до замерзання. Це може з часом пошкодити якість фарби.

Багато виробників акрилу враховують, що їх фарби можуть замерзати та танути під час доставки. Деякі навіть спеціально враховують на стадії виробництва 10 сеансів заморожування-відтавання у своїх формулах фарби. Однак, як кінцевий користувач, ви не знаєте, скільки разів туба була заморожена до того, як ви її придбали.

Що стосується акрилових фарб, то краще завжди перестраховуватися і тримати їх в плюсовій температурі. Це також поширюється на температуру навколишнього середовища, в якому ви малюєте і зберігаєте готові роботи.

Якщо у вашій студії є ризик екстремальних температур (чи мороз, чи спека), наприклад, приміщення на горищі, підвалі чи в гаражі, ви повинні зробити все можливе, щоб мати можливість регулювати там температуру. Багато виробників акрилу рекомендують зберігати та застосовувати фарбу при 15–24 градусах за Цельсієм, і ніяк не нижче 7. Спробуйте звернутися до виробника ваших фарб щодо їх конкретних рекомендацій.

Важливо також пам’ятати, що готові картини з акрилу можуть тріснути, якщо піддадуться замерзанню під час зберігання або транспортування.

Порада: Якщо вам доведеться перевозити акрилову фарбу взимку, краще додатково витратитися, щоб зробити це у вантажівці з регульованою температурою. Якщо вам потрібно транспортувати полотно, написане акрилом, дозвольте йому досягти кімнатної температури перед скручуванням, щоб запобігти розтріскуванню (і порадьте те ж саме одержувачу перед розкручуванням роботи).
Ця ж порада щодо акрилу поширюється на всі фарби на водній основі і ті, які включають у себе водорозчинні олії. Традиційні олійні фарби, для порівняння, мають за основу лляну олію, яка замерзає вже нижче нуля.

Що відбувається з акрилами, коли вони замерзають?
Якщо ваші акрилові фарби замерзнуть, ви можете не помітити різниці в перші кілька використань. Тим не менш, з часом є ймовірність, що ви звернете увагу - фарба починає змінюватися. Якщо це не сталося за першим разом, то цілком може трапитися вдруге або третє.

У найкращому випадку, вода та пігмент у фарбі можуть почати відокремлюватися. Це часто можна виправити за допомогою додаткового перемішування: струсіть тубу, перемішайте мастихіном, поки елементи знову не стануть однорідними.

Якщо фарба занадто довго піддавалася низькій температурі або занадто багато разів заморожувалась і тала, вона може досягти консистенції сиру. З цією дивною субстанцією теж можна працювати, але це може спричинити проблеми під час нанесення або з насиченістю кольорів та довговічністю готової картини.

Якщо ваші акрили стануть жорсткими або клейкими, позбудьтеся конкретних туб. Краще замініть ці кольори.

Ідеальна температура зберігання для акрилу
Усіх перерахованих вище проблем можна запобігти за допомогою невеликого планування та належного зберігання. Якщо ви звернете увагу на те, де ви зберігаєте фарби, у вас не повинно виникнути головного болю, а ваші акрили проживуть дуже довго. :)

Найкраща порада - зберігати свої акрили при температурі, в якій було б комфортно власне і вам. Це, як правило, в діапазоні 15–24 градусів за Цельсієм, який згадувався раніше.

Дуже заманливо, особливо якщо ви плануєте відпочити від живопису на рік і більше, зберігати фарби в підвалі або гаражі. Якщо ви не живете в умовах помірного клімату, це не доцільно, оскільки екстремальні температури є поширеними саме в цих частинах будинку.

Натомість розгляньте варіант запакувати невикористані фарби у коробку для взуття або компактну тару і помістити їх у шафу або на полицю всередині контрольованої температури будинку. Вони дійсно не займуть багато місця. Ви можете зберігати інші матеріали, такі як пензлі, чисті полотна та дошки у підвалі чи гаражі, але свою фарбу - обов'язково захистіть!

Порада: Не забувайте про свої фарби під час переїзду в зимові місяці. Якщо вам доведеться переїжджати взимку в будиночки чи студії, помістіть свої акрили всередину теплого автомобіля, щоб вони не перебували під впливом екстремальних температур під час транспортування.
Художникам, які живуть у дуже холодному кліматі або мають проблеми з регулюванням температури у своїй майстерні, варто розглянути можливість переходу на олію. Це значно полегшить їм творче життя. ;)