02.11.2018

Знайомимося з акварельними ручками-пензлями від "Royal Talens".

У мене з'явився новий інструмент - акварельні брашпени, так що я тут їх випробувала по-різному і вирішила поділитися враженнями. Знущалася я як завжди по-звірячому і чудила неймовірно, але тест-драйв у мене вони пройшли і я залишилася задоволена))
Отже, акварельні брашпени Ecoline є симбіозом пензлика і ручки, яка заправлена ​​концентрованою аквареллю різних кольорів. Використовувати можна і для каліграфії/леттерінга і для ілюстрації. Про особливості цього інструменту, враження від малювання ним (і навіть з етапами створення ілюстрації) можна буде ознайомитися трохи нижче.

1.jpg

У мене в наявності ось такий набір з 10 брашпенів і блендер, яким можна змішувати кольори. А взагалі лінійка Ecoline налічує 29 різних кольорів. Оскільки це акварель, то малювати ними потрібно на акварельному або дуже щільному папері. Брашпени не заправляються, але якщо вони випадково засохли, то їх можна легко відмочити, помістивши пензель у воду. Я не знаю як у цих фарб зі світлостійкістю, оскільки інструмент досить новий. Треба буде покласти малюнок на сонці і подивитися через рік , які там зміни з кольором будуть відбуватися.

2.jpg

Для того, щоб подивитися динамічність пензля і прозорість самої акварелі, я зробила собі ось таку викраску. На тлі намалювала різних дудлів водонерозчинною тушшю і пером, а зверху вже безпосередньо малювала брашпенами. Пензель дуже приємний в роботі. Залежно від повороту і натиску можна отримати товщину лінії від товстої до дуже тонкої. На фото видно, що акварель дійсно прозора, а при змішуванні з водою дає живописні розводи. Хочу зауважити, що як і в рідкій акварелі Ecoline, змішування різних кольорів не дає бруду. Ну може ви сильно постараєтеся і у вас це вийде)) У мене ось навіть ті кольори, що затекли в чорний по мокрому утворили досить гарні відтінки коричневого.

3.jpg

Що стосується блендера або розмиття водою. На фото нижче верхній рядок це змішування блендером, а нижній - водою. Заодно можна подивитися, як виглядають лінії і мазки різних кольорів при накладанні один на одного (нижні шари всі просвічуються). Отже, більш плавний і передбачуваний градієнт або перехід виходить з використанням блендера. На воду брашпени реагують дуже активно і утворюють потьоки. До речі, саме цю особливість брашпенів використовувати дуже цікаво)) В той же час, блендером дуже складно повністю розмити кілька шарів фарби, а ось вода з цим впоралася на відмінно. Хочу зазначити, що блендер не ефективний на пухкому папері, від тертя утворюються катишки. Наприклад, на акварельному папері Госзнак, блендер не можна використовувати. А на щільному гладкому акварельному папері з бавовни у мене все вийшло відмінно.

4.jpg

Зробивши викраску, я зрозуміла, що для каліграфії цей інструмент підійде відмінно. Залежно від натискання змінюється не тільки товщина лінії але і її насиченість. У підсумку можна отримати ось такі красиві градієнтні літери.

5.jpg

Крім такого простого градієнта, де варіюється відтінок одного кольору, за допомогою брашпенів можна отримати найрізноманітніші переходи кольору. Особливо добре це виходить з близькими кольорами, ось наприклад з рожевим і фіолетовим.

6.jpg

Зробити такий градієнт дуже просто. Для цього знадобиться лише пластикова/скляна/керамічна палітра або будь-яка інша поверхня, яка не вбирає воду. Берете темніший колір і густо штрихуєте, роблячи пляму фарби. Потім берете світліший брашпен і, підкручуючи по осі ручку, вбираєте темний колір на пензлик. Прокручування робиться для того, щоб фарба ввібралась рівномірно. А потім проводите лінію - спочатку у вас піде набраний колір, а потім рідний. Цим же способом я користувалася, щоб зробити різнокольоровий напис з найпершої фотографії.

7.jpg

Крім звичайного використання для написання літер, брашпени можна використовувати для самих різних ефектів кольору. Можна робити дуже мальовничі акварельні фони або монотипії, або використовувати їх для заповнення негативного простору, як зробила я на прикладі. Для цих цілей, до речі, брашпенами користуватися дуже просто. Я написала текст білим масляним пастельним олівцем (можна використовувати маску або інший матеріал, який буде відштовхувати воду), а потім просто в довільному порядку задала кілька штрихів.

8.jpg

Якщо ви будете робити так як я, то на цьому етапі вам стане страшно)) Оскільки все яскраво, мазки чіткі, не зрозуміло що взагалі з цим можна зробити. Ви наносите чистим пензлем воду по всьому малюнку (побільше води!) І стає ще страшніше - мазки не розчиняються до кінця!)) Але потііім ... Ви сидите і дивитеся як на вашому аркуші відбуваються справжні дива)) Все кудись розтікається, розчиняється, пливе і рухається. А в результаті ви отримуєте дуже гарний фон. Від мазків не залишається ніякого сліду.

9.jpg

Після цього експерименту, я зрозуміла, що акварельні брашпени можна використовувати для малювання ілюстрацій. До цього я дивилася на ці концентровані кольори, як в дитячих фломастерах, і не могла зрозуміти, що і як ними можна намалювати. Отже, я вирішила ризикнути і зробити акварельний портрет. Використовувала в роботі до речі звичайнісінький акварельний папір від Госзнак. На початковому етапі все дуже просто: ескіз, а потім хаотичні мазки в підібраній колірній гамі.

10.jpg

Поки ви малюєте штрихи, вам здається що вся фарба вже ввібралася, як звичайна акварель, і вона ніколи не розмиється. Але брашпени від Ecoline, це не звичайна фарба. Я не знаю звичайно хімічного складу концентрату, яким заправляється цей пензель, але впевнена там щось цікаве. Після нанесення води утворюються дуже красиві розводи. Їх практично ніяк не можна контролювати, до речі. Це такий творчий процес, де частина творчості відбувається без вашої участі))

11.jpg

Далі я трохи замислилася, як же малювати цими неймовірно яскравими кольорами все інше. Але швидко прийшла ідея - потрібний колір можна просто змішати на тій же пластикової палітрі за допомогою брашпенів, звичайного пензля і води. І процес пішов!))

12.jpg

Для наступних етапів я використовувала всі ті ж самі прийоми. Хочу зазначити, що робота зі слоями цим матеріалом теж досить незвичайна. Верхні слої якимось дивним чином вписуються в нижні (напевно це обумовлено тією ж розхідністюю самих фарб) і все виходить досить незвично, хоча живописно і гармонійно.

13.jpg

На фінальному етапі я використовувала вже сам чорний брашпен. Він дає досить тонку лінію, можна пропрацювати деталі. Тільки треба стежити, щоб поверхня повністю підсохла або щоб потім поруч не проходити мокрим пензлем, інакше все попливе.

14.jpg

Результатом, як для експерименту, я залишилася цілком задоволена ще й отримала масу гарних емоцій  в процесі.
Як підсумок. Акварельні брашпени Ecoline це дійсно дивовижний інструмент! Вони передбачувані і точні в каліграфії. А в ілюстрації це чистісінький драйв)) Я чесно сиділа в захваті, від того, яке воно часом незрозуміле і непередбачуване. І в результаті все ж гармонійне. Я таке люблю)) Мені здається цей матеріал, крім усього іншого, відмінно підійде для арт-терапії. Для всіх хто боїться малювати аквареллю вільно, що щось піде не за планом, потече не туди. Звичайно потече! В даному випадку абсолютно точно, і боятися тут нічого! Все піде різними розводами і плямами. Але ж часом акварель цим і прекрасна)) До речі, я впевнена, що при поєднанні з рідкою аквареллю Ecoline, можна домогтися ще більш цікавих результатів. Так що я однозначно цими брашпенами буду користуватися. Можливо я ними не зможу малювати щось витончене на замовлення, але вже для себе, в Скетчбук і просто для задоволення - обов'язково!
P.S. При змішуванні кольорів пензель блендера або пензель дуже світлого кольору часто брудниться в інші кольори. Нехай це вас не лякає. Це легко виправити промокнувши брашпен серветкою. Пензель швидко віддає фарбу і таким чином повністю очищається.

Автор: mistery_fairy
Джерело: http://mistery-fairy.livejournal.com/163388.html