13.10.2020
Які типи волосу і щетини використовуються в пензлях і які з них найкращі?

Пензлі для малювання виготовлені з жорсткого або м'якого волосу, який може бути або натуральним, або ж з синтетичних волокон. М'які пензлі ідеально підходять для рідкої фарби, яка легко наноситься, наприклад, акварелі, і для деталізованих робіт, оскільки вони можуть утворювати гострий кінчик, що дозволяє займатися дуже акуратним живописом. Міцні, жорсткі пензлі ідеально підходять для нанесення густої, в'язкої фарби, наприклад, при використанні в олійному живописі техніки імпасто. Як ви використовуєте пензель, значною мірою визначатимете, як довго вона проживе. А Ви, ясна річ, хочете використовувати свої пензлі для цілей, для яких вони призначені.

Чи натуральний волос кращий за синтетичний?
Сучасні синтетичні пензлі відмінні і мають одну велику перевагу - вони коштують дешевше, аніж натуральний волос. Пуристи скажуть вам, що жодне синтетичне волокно не може переплюнути соболя "Kolinsky", що вважається еталоном м'якого волосу через його гнучкість і силу, що дає художнику прекрасний контроль. А якщо Ви взагалі грізний ідеологічний противник використання натурального волосу тварин, то синтетичні пензлі - це ідеальний варіант для Вас.

Синтетичні пензлі виготовляються так, щоб імітувати конкретні пензлі з натурального волосу, але їхні функції не зовсім однакові - наприклад, синтетичний пензель не буде вбирати стільки води, скільки пензель із соболя для акварелі. Деякі виробники змішують синтетичний і натуральний волос, щоб вони були максимально наближеними до пензлів із натурального волосу.

Загалом, хороші синтетичні пензлі - міцні, добре підтримують форму і їх легко чистити.

Не забувайте зберігати пензлі для олійного та акрилового живопису окремо, хоча Ви сміливо можете використовувати пензель для олійної фарби, яким раніше писали щось акрилом. Але навпаки це вже не спрацює. :)

Чий натуральний волос використовується в пензлях?
Соболь: надзвичайно м'який пензель зроблений з волосу на хвості собольної куниці; її волос звужується природно, тому коли їх складають у пензлик, вони утворюють тонкий кінчик. Пензлі з соболя дорогі, але славляться своєю м’якістю, гнучкістю і тонкістю. Соболь "Kolinsky" із Сибіру традиційно вважається найкращим волосом для акварельних пензлів. Вони гарні для створення дрібних деталей і дуже рідкої фарби.
Білка: дешевша, ніж соболь; це м’який волос, що трохи пружинить. Великий пензель з білки справляються зі своїми обов'язками краще, ніж малі, оскільки в загальній масі волоски підтримують один одного.
Щетина: ці пензлі є робочим конячкою художника, що працює з олією. Надзвичайно твердий пензель зроблений з волосу на спині свині, який є водночас і міцним, і пружинистим. Щетина має природні розщеплені кінці, що збільшує кількість фарби, яку вона утримають. Такі пензлі гарні для роботи з великою кількістю фарби та живопису в техніці імпасто, і використовуються як для олії, так і для акрилу. А з часом вони стають м'якішими та чутливішими, що додає нових функцій при використанні.
"Верблюд": пензлі з таким написом насправді виготовляються з інших різних типів м’якого волосся. Волос верблюда не підходить для пензлів, оскільки він занадто вовнистий.
Бик: довгий, сильний і пружинистий волос. Найчастіше використовується в пензлях плоскої форми.
Поні: грубий волос, який не утворює тонкого кінчика. Часто використовується в дешевих акварельних пензлях.
Коза: не вистачає пружності, але утворює хороший кінчик. Використовується в каліграфії та китайських пензлях.

Як можна визначити, чи хороша якість пензля?
Зазвичай у магазині на пензлі є захисне покриття з крохмалю або гуміарабіка, що допомагає зберегти форму, коли ви вперше купуєте його. Якщо ви можете знайти пензлі в продажу без нього, або якщо в магазині є зразки, кілька разів проведіть пензлем по тильній стороні руки туди-назад, щоб перевірити пружність волосків. Вони повинні повертатися до початкової форми після кожного руху. Якщо ж цього не відбувається, або є волоски скошені, ви, ймовірно, не повинні їх купувати. Запам'ятайте правило загальної ввічливості - уникайте тестування пензлів пальцями, оскільки це залишає на них бруд.

Пензлі за вищу ціну, як правило, є пензлями вищої якості.

Догляд за Вашими пензлями
Важливо правильно доглядати за пензлями, щоб не зіпсувати щетину. Це означає, що необхідно добре чистити їх після використання та зберігати належним чином, щоб пензлі були в належній формі, аби Ви отримали бажані малюнки наступного разу, коли будете готові творити.