01.12.2021
Поради та прийоми

Пишемо котів: поради та прийоми

1.jpg

Ось кілька підказок, котрі допоможуть вам навчитися малювати котів. Дізнайтеся, як отримати вуса, що виглядатимуть правильно, і як користуватися картою хутра.

1. Малюємо вуса :)

2.jpg

Важливим елементом чудового "котячого" портрета (в додаток до того, аби намалювати шерсть в правильному напрямку) - є точні вуса. Відтворити вуса кішки - це не просто накинути на ваше полотно кілька тонких кривих ліній, що виходять з мордочки біля рота. Коти можуть мати вуса в чотирьох місцях: рядами вздовж рота, групою над внутрішнім кутом ока, невеликою групою на щоці і кількома довгими щетинками під нижньою щелепою. Кожен вус росте самостійно і має своє місце; вони не починаються з, умовно, однієї точки.

По обидва боки рота є чотири ряди вусів. Вони розташовані за принципом цеглин у стіні, тобто вони чергуються і розміщаються прямісінько один над одним. Ви можете побачити це на деяких фотографіях. Важче зрозуміти систему лише там, де мордочка у тварини біла. Тоді навіть якісного знімка буває недостатньо, і вам доведеться витратити деякий час, придивляючись до своєї моделі і робити нотатки перед малюванням. :)

Не забудьте порахувати точну кількість вусів і подивіться на довжину кожного - вони не всі автоматично однакової довжини, адже мають здітність випадати, після чого ростуть нові. Котячі вуса також не мають однакової товщини, від основи до кінчика вони звужуються.

Поради щодо промальовування вусів

Для того, щоб написати вуса кота, використовуйте пензель з подовженим ворсом - це тонкий, довгий пензлик, які ідеально підходять для малювання ліній.

Але замість того, щоб просто проводити лінію, зішкрябайте її по ще вологій фарбі, використовуючи зворотну сторону пензля, ніготь або мастихін (ця техніка малювання відома як сграфіто).

Якщо ви використовуєте акварель і хочете білі вуса, подумайте про те, щоб опрацювати ділянку малюнка маскувальною рідиною або фрискетом, перш ніж почати творити.

2. Використання "карти хутра"

4.jpg

Дві важливі речі для малювання реалістичного хутра на портреті вашого улюбленця - це зображення волосу у напрямку, в якому він росте (від основи до кінчика), і щоб шерсть лежала в правильному напрямку на кожній частині мордочки та тіла кота. Ось тут і стане в нагоді так звана "хутряна карта".

Карта хутра - це нібито простий інструмент для малювання - вказівка, у якому напрямку росте шерсть кота на різних ділянках тіла. Але ця простота насправді є досить оманливою, тому що "карту хутра" створити, по суті, нескладно, але безпосередньо для її використання потрібна неабияка самодисципліна. Коли ви займаєтеся написанням кішки, дуже легко захопитися і взагалі забути зважати на те, в якому напрямку має лежати шерсть, а просто зображати «одне", "загальне» хутро. Дуже часто, коли з малюнком щось не так, причина саме в цьому.

Потрібно дивитися не на очевидні ознаки конкретного кота, довга чи коротка у нього шерсть, а звертати увагу на загальний напрямок хутра на певній частині тіла / голови, що є подібними у всіх тварин цього роду.

Щоправда, працювати з короткошерстою кішкою набагато складніше, аніж з пухнастою. Йдеться про дуже уважні спостереження - наприклад, чи шерсть на носику йде до вух, або ж вниз, у протилежному напрямку? Чи є у кішки вії? Яким чином ростуть довгі волоски у вушкові? :)

Зробіть контурний ескіз кота, або скористайтеся його фотографією (як показано вище), і занотуйте собі усі місця, де хутро змінює напрямок. Якщо ви сумніваєтесь, дивлячись на знімок, не полінуйтеся і впіймайте вашу кицю, щоб гарно роздивитися місця, в яких не впевнені (так, це непросте завдання, але ви впораєтеся!). Потім, коли ви врешті візьметеся за малювання котячого портрета, покладіть цю "хутряну карту" на місце, де ви зможете при потребі до неї звернутися.


Джерело: https://ww w.liveabout.com/painting-cats-2578658