13.10.2020
Все про грунти і грунтування полотен власноруч

Ґрунт або ґрунтовка - це фонова поверхня, на якій Ви пишете свої роботи. Зазвичай це покриття, яке фізично відокремлює вашу картину від матеріалу, по якому Ви творите. Це основа картини, нанесена на сире полотно, папір та інше. Вона допомагає ущільнювати та захищати основу, наприклад, утримуючи лляну олію від просочення при олійному живописі, а також забезпечує кращу опору поверхні для наступних шарів фарби.

Ґрунт відрізняється в залежності від розміру, який ущільнює пори між волокнами основи і є необхідним першим кроком перед малювання олією та нанесенням ґрунтового шару.

Види ґрунтів
Існують різні типи ґрунтів залежно від поверхні, на якій ви любите працювати, від гладкої до фактурної. Традиційно вони майже завжди мають своєрідні зубці, аби фарба краще прилипала. Ґрунт також слід вибирати залежно від основи, на якій Ви працюєте. Полотно має здатність розширюватися і стискатися, тому для нього необхідна гнучка основа.

До 1950-х років усі джессо (біла малярна суміш на основі в'язкої речовини, яку змішують з крейдою, гіпсом, пігментом в будь-якій комбінації) виготовляли з тваринного клею. Починаючи з середини 50-х років, коли компанія "Liquitex", що спеціалізувалася на виготовленні акрилових фарб, створила першу акрилову грунтовку  на водній основі, акрилова джессо замінила тваринні клеї і використовується як під акрил, так і під олію. Багато художників використовують саме акриловий джессо, оскільки він забезпечує гнучку, міцну та клейку поверхню для фарби.

Акриловий джессо можна використовувати в ролі ґрунту як для акрилового живопису, так і для олійного живопису, хоча при використанні олійної фарби на полотні його слід наносити дуже тонким шаром, оскільки він є гнучкішим, аніж олія, і може призвести до того, що фарба з часом потріскається. Акриловий джессо ідеально підходить для художнього акрилу, а також його можна використовувати при олійному живописі на дошці або на полотні, приклеєному до жорсткої основи.

Ви також можете використовувати олійний ґрунт під час малювання олією, наприклад, від торгівельної марки "Gamblin", яка є нетоксичною альтернативою традиційним свинцевим олійним ґрунтам і є гнучким та відносно швидко висихає. Крім того, через більший відсоток вмісту сполучного пігменту, ніж в акриловому джессо, рекомендуються лише два шари такого олійного ґрунту, а не чотири шари акрилового джесо.

Пам’ятайте, що ви можете малювати олійною фарбою поверх акрилового джессо, але не акрилом на олійному ґрунті.

Кольорові ґрунти
Ґрунт може бути будь-якого кольору, хоча білий - найпоширеніший. Однак отримати точне зчитування значень та кольорів на яскравому білому полотні може бути важко. Оскільки, завдяки одночасному контрасту, більшість кольорів на білій поверхні виглядають темнішими, ніж коли вони межують з іншими кольорами. Багато художників вважають за краще тонувати свої полотна перед малюванням. Щоб створити кольоровий грунт, колір може бути доданий до самого ґрунту або до шару кольору, нанесеного поверх нього.

Поглинаючі ґрунти для живопису
Абсорбуючий ґрунт - такий, що втягує або вбирає фарбу, а не дає їй триматися виключно на поверхні. Наприклад, абсорбуючий ґрунт "Golden" - це акриловий ґрунт, який створює пористу поверхню, що нагадує папір. При нанесенні у вигляді шару поверх акрилового джессо він дозволяє застосовувати методи живопису з фарбами на водній основі, такими як акварель, ручка та чорнило. Він легкий, перманентний та еластичний.